Nu har vi anordnat årets första julkryssning! Men när var det egentligen vi började äta julbord och vilken är kopplingen till fastan som vi sjunger om när vi dansar kring granen?

Anor från Asatron

Under vikingatiden myntade uttrycket “dricka jul”. Jul, eller Jól som det hette, firades kring vintersolståndet. Ett av Odens många tillnamn är för övrigt Jólnir, han har alltså varit knuten till julen och julfirandet.

Av skrifter kan vi läsa att det viktigaste inslaget i julefirandet var det rituella öldrickandet – dryckesoffret för gott år och frid. Därav uttrycket “dricka jul”. Det förekom även slaktoffer i form av svinslakt. Vårt traditionella julbord med skinka, grisfötter och ett svinhuvud på bordet kan således ha mycket gamla anor.

En kristen skrud

Det kristna julfirandet kom till Sverige under medeltiden. Traditionen med Jul (Jól) var dock så starkt att när kristendomen slutligen tog över så gick den inte få bort. Traditionen gavs då en kristen skrud.

Inom den romersk-katolska firandet fastade man under advent. Det innebar ett förbud mot att äta kött. Middagen bestod därför istället av lutfisk och gröt. Mellan de olika sysslorna på gården fick hushållet ofta serverat dopp i grytan.

Fastan kring advent bröts först på juldagen. Då fick man äntligen frossa i kött av olika slag. Dessa dagar var i det gamla bondesamhället årets högtidligaste.

M/S Mollys julmat

På M/S Molly förenar vi de traditionella favoriterna från vårt julbord med skaldjur som hummer och kräftor. Allt ackompanjerat av vårt vackra Stockholm från vattnet. Läs mer om vår julkryssning

 

 

M/S MOLLY

Kajplats:
Strandvägskajen 20G i Stockholm
Postadress:
Konferensbåtar i Sverige AB Dalagatan 18 A, 113 24 Stockholm

Båten ligger centralt i Stockholm vid Strandvägen på Östermalm

 

För personlig kontakt

Mattias Frisk 070-734 62 71 mattias@msmolly.se
Kenneth Bergman 070-444 21 80 kenneth@msmolly.se
Filip Bagger Frisk 073-400 07 66 filip@msmolly.se

Förfrågan: charter@msmolly.se